Kerken
Externe links:    Gemeente Delfzijl     IVAK    Kunsthuis Oal Eer
Maak uw keus
Godlinze: De St. Pancratius kerk
De Pancratiuskerk ligt, als een spin in het web, bovenop de wierde en is omgeven door kerkhof en gracht. De gracht is een wellengracht, m.a.w. hij wordt door bronnen gevoed en komt nooit droog te staan. De gracht was als leverancier van zoet water, van levensbelang voor mens en dier (zeker in tijden van overstromingen).
De grote romano-gotische kerk is in twee gedeelten gebouwd. Het middendeel dateert uit de periode 1000-1050 en is uit tufsteen opgetrokken. In 1250 is de kerk met baksteen vergroot; dit is duidelijk te zien aan de noordmuur van de kerk. De stoere toren met het zadeldak heeft volgens een steen in de torenmuur een onderstuk uit 1250 en een bovenstuk uit 1554. In dit jaar liet Tyake, dochter van Eggert Ripperda, de kerktoren vernieuwen.
In de noordmuur zitten nog twee dichtgemetselde originele ramen uit de dertiende eeuw. In deze muur bevinden zich ook een hagioscoop en de vrouweningang ook wel Noormannen poortje genoemd. De grote ramen zijn waarschijnlijk in 1794 aangebracht.
Een hagioscoop* is een venster dat lager is geplaatst dan de overige vensters in een kerk of kathedraal. Door de hagioscoop kan licht toetreden, maar het venster kan ook bedoeld zijn om de kerkbezoekers zicht te geven op voorwerpen, handelingen of het sacrale binnen de kerk.
De kerkheilige St. Pancratius,
met zwaard.
Lees verder