Ursuskerk

 Petrus Muntinghepad 11, Termunten

open op zaterdag 9 en zondag 10 sept

van 10 tot 17 uur


Activiteiten Open Monumentendag

U kunt de toren beklimmen en genieten van het prachtig uitzicht vanaf deze ‘spannende plek’ over de Eems, de Dollard en het omliggend land.

 In de kerk zijn twee wandelroutes aanwezig , een “ommetje” van 3 km  en een langere die langs het BC de Dollard gaat en de Dallingeweersterweg.


De Hervormde Kerk van Termunten, de Ursuskerk, dateert uit de dertiende eeuw. De huidige kerk is gebouwd op een fundament uit de twaalfde eeuw en was ooit een veel grotere kruiskerk. Wat resteert is het romano-gotische koor en een klein deel van het schip.In de 19e eeuw is de oorspronkelijke middeleeuwse toren, die los stond van de kerk, ingestort en afgebroken. De huidige toren werd in 1951 gebouwd. Het oorspronkelijke orgel ging aan het eind van de 2e wereldoorlog verloren. Na 65 jaar heeft de kerk sinds begin april 2010 weer een eigen Lohman orgel. Sinds 2009 heeft het karakteristieke gebouw een bredere functie. Van mei tot oktober is de kerk elke zondagmiddag open voor bezoek; dan kun je ook de spannende toren beklimmen, met uitzicht over Eems en Dollard en een blik in de gewelven werpen. Regelmatig zijn er ook concerten en andere evenementen: zie de concertagenda.

De Protestantse Gemeente Woldendorp, Termunten/Borgsweer heeft de kerk op 31 oktober 2014 overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Er is 4 keer per jaar een kerkdienst van de PKN gemeente Eems Dollard.

Uitzicht over de Eems

Interieur van de kerk, de banken zijn eruit en vervangen door  stoelen en tafels