Toren van Uitwierde

Torenpad 3

open op zaterdag 9 en zondag 10 sept.

van 10 tot 17 uur


Programma Open Monumentendag:

 De toren kan worden beklommen. Boven zijn uitkijkpunten van waaruit u een prachtig uitzicht hebt over het omliggend land en de Eems.


Toren en kerk zijn eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Deze toren dateert uit de 13e eeuw, werd in 1275 verhoogd en in 1840-'44 weer met één geleding verlaagd. De oorspronkelijke gracht rondom de kerk is in de 20ste eeuw gedempt. Nu ligt er een wandelpad. Tijdens W.O.II liep de kerk zware schade op, maar deze werd in 1948 hersteld. Sinds 2011 is de toren een van de Landmerktorens. Hiervoor siert een door Onix ontworpen trap het toreninterieur. Vanaf het nieuwe balkon aan de achterkant heb je uitzicht tot aan het wad.

In 2011-2012 is de toren ingrijpend aangepast en biedt deze een spectaculair uitzicht over het omringende landschap. De kerk is eigendom van de Hervormde Gemeente Uitwierde.

Bron: www.kerkuitwierde.nl


De kerk van Uitwierde

Torenpad 3,

open op zaterdag 9 sept.  

van 14 tot 17 uur

De kerk is open voor bezichtiging

De huidige kerk is de vervanger van een dertiende eeuwse kerk. Hiervan is alleen de toren nog bewaard gebleven. De oude kerk raakte sterk in verval en werd in 1830 afgebroken. De nieuwe kerk werd ten opzichte van de toren een kwartslag gedraaid. De toren kon worden behouden dank zij de inspanningen van wijlen Cornelis Bos, landbouwer in Uitwierde. Boven de ingang van de toren herinnert een schild aan dit feit.

Het “haantje” is hier een ruiter te paard.

Voor meer informatie over de kerk klik hier